Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

SOFIX е в топ 3 по спад сред индексите от Централна и Източна Европа през юли

Някои пазари в региона правят плахи опити за възстановяване през седмия месец на годината

SOFIX е в топ 3 по спад сред индексите от Централна и Източна Европа през юли

Снимка: архив Ройтерс

Българският водещ индекс SOFIX е в топ 3 по спад в региона на Централна и Източна Европа през юли, показват изчисления на Investor.bg.

Със стойност от 436,45 пункта бенчмаркът се понижава с 3,7% спрямо юни и с 23,17% от началото на годината.

За месеца по спад ни изпреварва само чешкия РХ, който изтрива 4,69%. След SOFIX по месечен спад се нарежда гръцкият ASE с понижение от 3,33%, както и унгарският BUX с 3,14%.

Още по темата

От началото на годината SOFIX изтрива 23,17%, което го нарежда на трето място в региона по този показател. Лидер е гръцкият ASE с 32,62%, следван от BUX в Унгария с 24,7%. След SOFIX е хърватският CROBEX с 21,99%.

Като цяло спадът на пазарите в Централна и Източна Европа се задълбочава през юли като отражение на кризата, породена от коронавируса. Икономиките в региона и в Европа като цяло отчитат рекордно свиване, а икономическата активност плахо се възстановява на фона на постепенното отваряне след строгите блокади и риска от силна втора вълна заради ръста на заразените почти навсякъде в региона.

Едно от изключенията е Литва, където през юли спрямо юни водещият индекс OMX Vilnius записва ръст от 5,44%, а от началото на годината -9,22%.

Другото изключение е Латвия, където през юли спрямо юни ръстът на водещия индекс OMX Riga е 0,5%, а от началото на годината достига 2,11%.

Третото изключение е Казахстан, където водещият индекс KASE отбелязва 4,37% ръст за месеца и 3,46% от началото на годината.

Относително стабилни, с минимални изменения, са индексите в Босна и Херцеговина и Украйна. Босненският BIRS отбелязва 0,75% ръст през юли спрямо юни и 0,21% спад спрямо началото на тази година. Украинският PFTS нараства с 0,15% през юли спрямо юни и се понижава с 1,85% от началото на годината.

От съседните ни страни в Сърбия BELEX прави плах опит за възстановяване през юли с 0,3% ръст спрямо юни, но в сравнение с началото на годината губи 16,69%. В Румъния ВЕТ изтрива 2,87% през юли спрямо юни, а от началото на годината губи 16,03%.

В Северна Македония MBI 10 прави опит за възстановяване през юли с ръст от 4,19% спрямо юни, но изтрива 7,73% от началото на годината.

Подобна е и тенденцията на пазара в Полша, където водещият индекс WIX се повишава с 1,81% през юли спрямо юни, но губи 12,73% от началото на годината.

По статията работиха: автор Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини и анализи
SOFIX се понижи с 0,45% до 425,63 пункта